top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Alleen op reis gaan, doe jij dat wel eens?

Door een stad heen struinen, een lange reis met de backpack of een weekendje stilte opzoeken tijdens een retraite. Alleen reizen doe ik nog steeds heel graag en in dit blog vertel ik je meer over mijn ervaring daarmee.


Als zestienjarige pakte ik regelmatig de trein naar Amsterdam. Het levendige, multiculturele en veelzijdige Amsterdam sprak mij aan als ik even onder de mensen wilde zijn. Urenlang liep ik door de stad in mijn eigen bubbel. Mensen kijken, verwonderd raken door muzikanten op straat en bijzondere winkeltjes bezoeken die je alleen daar kunt vinden. Ja, alleen op pad gaan gaf mij een gevoel van vrijheid. En laat dat nu net een van mijn belangrijkste kernwaarden zijn.Terug de tijd in

Toen mijn vader overleed in 2010 besloot ik een reis te maken langs de Oostkust van Amerika, daar waar we hem ook begraven hebben. Een kennis zei toen tegen mij: “Jess, probeer niet teveel vooruit te plannen, laat je meenemen door wat er op je pad komt”. Zo gezegd zo gedaan, ik besloot zijn advies op te volgen en de zes maanden die volgden vergeet ik nooit meer (hier vertel ik meer over in mijn boek die ik aan het schrijven ben). Door niet teveel te plannen en het onbekende in te stappen gaf ik mijzelf de kans om verrast te worden. Een gevoel van avontuur maakte dat ik me levend voelde en door verwachtingen los te laten kreeg ik weinig te maken met teleurstellingen.


Ontmoetingen

Tijdens het reizen ontmoet je ook anderen die op pad zijn. Zo ben ik in 2019 rond gaan reizen door Thailand. Het alleen reizen maakte dat ik sneller in verbinding kwam met anderen. Dit gaf mij een gevoel van samen zijn en iedereen had een verhaal te delen. Ook leerde ik dat iedereen een spiegel is en je altijd iets van elkaar kunt leren. Daarnaast was het ook leuk om een tijdje samen te reizen en daarna weer je eigen pad te vervolgen. Zo kwam ik op plekken die ik waarschijnlijk zelf niet gevonden zou hebben… Een oud dorp, een fietstocht door Bangkok en een bootreis door het prachtige Khoa Sok.Alleen reizen is niet altijd alleen maar leuk

Tijdens mijn reis door Thailand heb ik ook momenten ervaren waarop ik me eenzaam voelde. Dan besloop mij het gevoel van heimwee, terug willen naar het bekende. Het kan namelijk ook wel vermoeiend zijn en op die momenten wilde ik niets liever dan in mijn eigen huisje en omgeving zitten waar alles bekend is en ik mij veilig voelde. Dit waren wel de momenten waar ik teruggeworpen werd op mezelf en ik de kans kreeg om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Het liet me zien dat ik mij prima zelf kan vermaken en dat ik alles wat ik nodig heb in mijzelf terug kan vinden.


Een of meerdere keren reizen per jaar – alleen – kan ik iedereen aanraden (dit kan ook gewoon in Nederland zijn!). Het vraagt je uit je comfort zone te stappen, het verrijkt je ziel en het geeft een grote dosis aan zelfvertrouwen. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren om een keer alleen te reizen. Heb je daar vragen over mag je altijd een berichtje sturen! Kijk hier voor mooie reisblogs over de hele wereld. En in Nederland heb je een bijzondere pelgrimsroute die je alleen kunt bewandelen.


Liefs, Jess74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page