top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Authenticiteit

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef.


Vandaag wil ik meer delen over een inzicht wat ik kreeg tijdens een gesprek met mijn homeopaat. Het is een groot stuk waar ik al langer tegenaan loop in mijn leven, maar die dag viel het kwartje. Het thema ‘trouw blijven aan jezelf’.Trouw blijven aan jezelf


Trouw blijven aan jezelf. Wat betekent dit eigenlijk? Voor mij betekent dit dat je bij elke keus die je in je leven maakt, hetgeen kiest wat het dichtstbij jouw eigen kernwaarden ligt. Dus dat vraagt eerst om je kernwaarden helder te hebben. Die van mij zijn:


  • vrijheid

  • eerlijkheid

  • zorgzaamheid

  • creativiteit

  • verbinding

  • authenticiteit


Dit hoeft niet je hele leven hetzelfde te zijn. Het is wel mooi om te kijken of daar waar je nu bent in lijn ligt met jouw kernwaarden. En als dat niet zo is, waar je eventueel veranderingen kunt aanbrengen. Daarbij komt ook dat ik mijn intuïtie heb mogen vergroten de afgelopen jaren en daar steeds meer op durf te vertrouwen. Op vertrouwen flowen in plaats van op angst.


Even terug naar mijn gesprek


Al sinds kleins af aan heb ik een paar gezondheidsklachten die zich telkens weer de kop op steken en ik weet inmiddels dat dit signalen van mijn lichaam zijn dat ik uit balans ben. En het helpt ook niet dat ik een weegschaal als sterrenbeeld heb waar ‘balans’ willen een groot streven is maar niet altijd makkelijk om te bewerkstelligen.


Elke keer wanneer ik niet trouw ben aan mijzelf, dus dingen doe waar ik niet achter sta of voor mij niet het groter geheel dienen, laat ik eigenlijk een nep versie van mezelf zien. Dit gaat niet altijd bewust maar soms wel. Nu weet ik dat een deel zijn oorsprong heeft in het stuk gepest te zijn op jongere leeftijd. Als mens willen we graag ergens bij horen en wanneer je gepest wordt dan voel je je buiten een groep geplaatst. Vooral op jongere leeftijd kan dit littekens veroorzaken. Je gaat overlevingstechnieken bedenken om aardig gevonden te worden zodat je weer in de groep geplaatst wordt. Maar eigenlijk loop je weg bij jezelf.


Authenticiteit

Wanneer ik de betekenis zoek van ‘authenticiteit’ kom ik het volgende tegen:

Authentiek betekent echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig, waarachtig. Als we dat vertalen in gedrag, dan betekent het zoveel als congruent zijn in denken en doen. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid.

Wanneer ik authentiek ben, sta ik dicht bij mijzelf. Ik ben trouw aan mijn eigen persoonlijkheid. Het geeft een gelukkig en bevrijdend gevoel om volledig mijzelf te zijn. Dit is waarom authenticiteit een van mijn kernwaarde is. Trouw blijven aan mezelf, ongeacht invloeden van buitenaf. Laten zien waar ik voor sta.

Tot slot

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat wanneer ik authentiek blijf aan mezelf ik de mensen, situaties aantrek die mij als mens verrijken en verder helpen in dit leven. En dit is niet altijd makkelijk want soms betekent dit ook afscheid nemen, loslaten en schaduwkanten van jezelf tegenkomen. En ondanks dit zou ik niet voor iets anders kiezen. Want het brengt mij dichterbij mijn kern, mijn levensmissie, in andere woorden: het brengt me weer thuis.


Ben jij trouw aan jezelf?Liefs,

Jess


91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page