top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Een passievol leven

Een tijd terug raakte ik in gesprek over het hebben van een passie, iets waar je ogen van gaan stralen, je lichaam tot rust komt of waar je juist een energie boost krijgt. Het vuurtje wat in je wordt aangestoken. Voor mij is het hebben van een passie iets heel normaal maar tijdens dat gesprek kwam naar voren dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het leek mij daarom leuk om mij daar wat meer in te verdiepen.Als ik het woord ‘passie’ opzoek dan staat er:

'Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het kan ook slaan op de bewondering, vriendschap, opwinding, diepe affectie of liefde voor iemand. Het wordt vaak gebruikt in het kader van romantisch of seksueel verlangen, maar het gaat dieper dan lust.


Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Een handeling waar je ontzettend veel van houdt zoals bijvoorbeeld anderen iets leren, muziek maken, koffie maken, klimmen, lezen of fotograferen.


Tijdens deze handeling ben je in staat om het gevoel van tijd en omgeving volledig te verliezen. Passie herken je door verlangen of enthousiasme.'


Waarom is het hebben van een passie belangrijk?


Er zijn verschillende redenen waarom het hebben van een passie belangrijk is. Ergens gepassioneerd over zijn geeft een gevoel van levensvreugde. Zingeving. Het is het vuurtje wat binnenin je brandt en wat er vaak ook voor zorgt dat anderen geïnspireerd raken. Met een passie kun je impact maken. Niet dat dat het doel ervan is maar het is een mooi als een muziekstuk, een kunstwerk, een boek of film vanuit passie gemaakt wordt en zo een bepaalde boodschap of gevoel kan doorgeven. Het kan mensen raken en in beweging brengen om iets anders te gaan doen.


Passie als kompas


Het hebben van een passie kan ook richting geven in je leven. Wanneer je iets doet met passie dan ben je vanuit je hart aan het handelen. En je hart – is je kompas in dit leven. Wanneer je iets zonder passie doet dan zal dat energie van je wegnemen, terwijl hetgeen waar je blij van wordt, je energie geeft.


Gebrek aan passie


Een gebrek aan passie kan ertoe leiden dat je minder levenslust ervaart. Dus je leeft wellicht van dag tot dag in een bepaald soort verveling of met weinig zingeving. En belangrijk om te weten is, ik schrijf dit niet af als iets wat ‘fout’ is. Absoluut niet. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om een passie te vinden. Als je bijvoorbeeld groot bent gebracht door ouders die dit ook niet hebben ervaren, dan heb je nergens mee kunnen kijken hoe dat is. Wel geloof ik dat het voor iedereen weggelegd is om een passie te vinden in het leven. En soms is dat even zoeken.


Passie wordt vaak geboren uit ervaring. Het is ontstaan uit het proberen van nieuwe dingen en uit het verbreden van je horizon. Het vraagt je soms uit je comfortzone te treden en het onbekende pad te bewandelen. Daarom kan het ook zijn dat iemand zijn/haar passie (nog) niet gevonden heeft omdat het voor teveel beren op de weg zorgt en iemand niet in beweging durft te komen. Dus wat je jezelf kunt afvragen wanneer je toe bent aan meer zingeving en plezier in je leven zijn de volgende vragen.


Wat vind ik belangrijk in het leven? Leef ik mijn leven voor mezelf of meer voor een ander? Durf ik te laten zien en zeggen wat ik belangrijk vind? Wat zou ik heel graag willen doen maar vind ik nu nog te spannend? Waar ging mijn hart sneller van kloppen als kind?Authentiek jezelf zijn


Authentiek zijn helpt ons te vertrouwen op onszelf. Het helpt je je eigen pad te volgen, ook al betekent dit soms dat iets verdriet brengt.


Jezelf zijn in een wereld die constant probeert iets anders van je te maken is de grootste prestatie.” 
Ralph Waldo Emerson

Een belangrijke eerste stap om authentieker te leven is jezelf beter te leren kennen en te onderzoeken wat je belangrijk vindt in het leven. Het gaat erom dat je je meer bewust wordt van je persoonlijkheid, waarden en behoeften.”Openup.nl


Wat is mijn passie?


Om daarop antwoord te kunnen geven moest ik eerst opzoeken wat nou het verschil is tussen het hebben van een hobby en passie. Ik heb veel hobby’s, waaronder lezen, schrijven, schilderen en toneel spelen. Maar mijn passie in dit leven is leven met de natuur, genieten van de schoonheid ervan. Een mooie boswandeling, een strand, bergen, de sterrenhemel en water bewonderen. Daar sluit direct mijn passie voor reizen aan. Ook is het samenzijn met familie en vrienden iets wat mij veel vreugde en blijdschap geeft, waar ik dus gepassioneerd over ben.


Een andere passie van mij is dansen en muziek. Muziek luisteren en dansen kunnen beiden emoties losmaken en troost geven in moeilijke tijden. Ook brengt het mij veel vreugde en inspiratie. Een laatste passie waar ik graag over deel is mijn werk in een verzorgingstehuis waar ik voor mensen met een vorm van dementie kook. Maar naast koken doe ik zoveel meer. Leuke activiteiten, knuffelen en goed gesprek voeren en natuurlijk masseren. Liefdevolle aanraking geven noem ik het. Dit zijn mijn lichtpuntjes in mijn leven.


Liefs, Jess28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page