Veel soorten zout
Zout is veel meer dan het potje dat in nagenoeg iedere keuken terug te vinden is en gebruikt wordt als smaakmaker. Naast het potje in de keuken zijn er nog talloze soorten zout. De meest bekende en gebruikte zoutsoorten zetten we op een rij.

Zout in ‘kant-en-klaar’
Zout is een prima smaakmaker, maar juist om die reden wordt zout vaak toegepast in kant-en-klaar producten. Het is goedkoop en geeft smaak. Als je regelmatig kant-en-klaar producten tot je neemt, is de kans aanwezig dat je te veel zout binnen krijgt. Je mag maar 6 gram per dag binnen krijgen.
Te veel zout binnen krijgen kan leiden tot hoge bloeddruk. Dit geeft vervolgens weer een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en nierschade. Behalve de betere smaak en het verhoogde vitamineniveau van vers bereide producten, kan je ook het zout dat je toevoegt zelf in de hand houden.
Keukenzout
Keukenzout of tafelzout is het meest gebruikte type zout. Dit type zout komt gewoon uit Nederland en wordt op verschillende plaatsen gewonnen, o.a. in Groningen en Twente. Het wordt geraffineerd en dat maakt dat nagenoeg alle mineralen eruit zijn. Keukenzout bevat daarom voornamelijk een hoog gehalte aan natrium (100 gr bevat bijna 38 mg natrium) en een beperkte mate chloride.
Zeezout
Zeezout zie je steeds meer terug in de keuken. Het wordt algemeen verkocht en kent een iets andere samenstelling dan keukenzout. Zeezout bevat een grove korrel en halen we uit zeewater. Door dit te verdampen blijft het zeezout over. Ook in zeezout zit veel natrium (100 gr bevat ongeveer 34 mg natrium). Verder zit er een beperkte mate hoeveelheid calcium, kalium, magnesium en jodium van nature in.
Himalayazout
Deze zoutsoort is een tijdje een ‘trend’ geweest, maar inmiddels ook normaal ingeburgerd. Himalayazout wordt gewonnen in de zoutmijnen van Pakistan. Het heeft een typisch roze kleur. Deze zoutsoort heeft eigenlijk geen bewerking, nadat deze gewonnen is. Dat maakt de zoutsoort heel puur. De smaak is zacht en ietwat verfijnd en komt door de verschillende mineralen die in het zout zitten. Het natriumgedeelte in Himalayazout is net even iets lager, maar zeer beperkt. Echter, de mineralen worden wel meer behouden. Denk hierbij aan calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer.
Keltischzout
Deze zoutsoort wordt gewonnen in Frankrijk, de zoutmoerassen van Bretagne om precies te zijn. Er is een grijze soort een meer roze soort en ook deze soort wordt na het winningsproces niet bewerkt. De roze soort is wat grof van structuur. De smaak van beide soorten is vrij zacht te noemen. Keltisch zout heeft ook een hoog natrium gehalte, maar is net even iets lager dan de eerder genoemde zoutsoorten. Verder bevat het ook calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer. De hoeveelheden wijken net iets af van het Himalayazout.
Comentarios