top of page
Zoeken
  • Anna Staal

Yoga Nidra, wat is het en wat doet het?

Misschien is het wel typisch Nederlands om direct te vragen wat iets voor je doet. Gewoon genieten mag immers ook een uitgangspunt zijn. Maar dat neemt niet weg dat Yoga Nidra wel degelijk, naast genieten, een positieve uitwerking kan hebben op lichaam en geest.Bekend met yoga?


Vooropgesteld dient te worden dat als je nog niet met de verschillende vormen van yoga bekend bent, je de oefeningen beter met begeleiding kunt doen. Simpelweg wat lessen volgen is in Nederland geen probleem, immers in iedere stad of dorp zit tegenwoordig wel een yogaschool, ideaal! Veel mensen kiezen er voor om het in een gezamenlijke sessie te blijven doen, want dat heeft wel iets. Bovendien kan de yogadocent je ook corrigeren bij bepaalde houdingen. Uiteraard kan je, als je eenmaal meer geoefend bent, ook thuis je yogamatje uitrollen en aan de slag gaan.


Hoe werkt Yoga Nidra?


Yoga Nidra staat voor veranderende staat van bewustzijn, zoals waken, dromen, slapen en deze specifieke yogavorm geeft behalve totale ontspanning ook ruimte om dieperliggende zaken aan te pakken.


Yoga betekent 'samenbrengen of verbinden'. Nidra betekent 'slaap'. Maar om het wat dieper te belichten betekent het eigenlijk 'jezelf van de buitenwereld loskoppelen'. Je keert naar binnen en tijdens de slaapstand ben je niet bezig met wat er zich 'buiten' afspeelt.


Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau.

Yoga Nidra heeft een aantal wetenschappelijke toetsingen met positief gevolg doorstaan. Zo kan je slaap vrij snel kwalitatief verbeteren, als ook het verhogen van je concentratievermogen, draagt het bij aan het verlagen van hoge bloeddruk én je immuunsysteem wordt versterkt. Dieperliggende aspecten worden opgeschoond, zoals bepaalde angsten, diepe stress en depressieve gevoelens.Hoe vaak Yoga Nidra?

Als je geïnteresseerd bent in Yoga Nidra, ga dan eerst naar professionele sessies. De meeste gezamenlijke sessies zijn één of soms tweemaal per week. De duur van deze sessies zit meestal rond het uur. Pas als je meer ervaring hebt, kan je desgewenst bepaalde oefeningen ook thuis doen en dat kan op dagelijkse basis als je dat wilt. Desgewenst kan een tape met gesproken tekst je helpen met oefeningen. Veel yogadocenten hebben ook ingesproken sessies en anders is er op internet van alles te vinden.

Omdat je als het ware dieper in jezelf duikt moet je na afloop vaak eerst weer licht ontwaken, vervolgens rustig gaan zitten of opstaan en dan ervaren of je die diepe rust - die velen na een sessie ervaren - ook in je voelt. Als dit het geval is, kan die diepe rust tot meerdere dagen doorwerken. Bij frequente toepassing zal je merken dat je je beter in je vel gaat voelen. Maar het staat of valt bij totale ontspanning en dat is voor veel mensen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Geef je jezelf over, dan kan Yoga Nidra echt van toegevoegde waarde zijn.Tips


Ally is een Yoga Nidra docente die ook filmpjes online deelt. Een mooie manier om kennis te maken met deze vorm van yoga. Klik hier voor een yoga nidra sessie van twintig minuten.


"Het bijzondere van Yoga Nidra is dat je tot diepe ontspanning komt en je hersenen dezelfde activiteit hebben als tijdens een diepe (non-REM) slaap, maar dat je toch nog volledig bewust kunt zijn van je omgeving. Dit is goed te meten aan de hand breinactiviteit die gemeten wordt door te kijken naar de verschillende hersengolven." - Happy With Yoga

Meer over hersengolven lezen doe je hier.


Daarnaast kun je over een paar maanden ook terecht bij Young Moments voor Yoga Nidra lessen. Daarover later meer!
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page