top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSandra Mous

Wat organen ons vertellen deel 5: De Schildklier

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan onderaan in je hals. Het is een endocriene klier. Deze hormoonproducerende klier scheidt stoffen (hormonen) af die meteen door het bloed opgenomen worden. Via deze weg worden ze naar organen in het lichaam vervoerd.


De schildklier houdt van evenwicht in het lichaam. Een verstoring in de homeostase, het natuurlijk evenwicht van het lichaam, kan voor een onder functie van de schildklier zorgen. De schildklier is dan ontregeld.


Schildklierproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Chronische stress, spijsverteringsklachten, auto immuunziekte of doordat er tekorten in het lichaam zijn. Denk hierbij aan tekorten in vitamines en/of mineralen.

Maar ook kunnen onderliggende onverwerkte emoties hierin een rol spelen.

Ieder ziektebeeld of klacht heeft niet alleen lichamelijke kant, maar ook een geestelijk emotionele kant.

De schildklier is verbonden met het vijfde chakra. Deze noemen we ook wel het keelchakra. De energie van deze chakra is de communicatie. De communicatie met of zonder woorden.


Deze chakra heeft ook te maken met het afstemmen op, invoelen in of het overnemen van een sfeer of energieniveau van een ander. Dit kun je als positief ervaren. Het gevaar is alleen, dat je jezelf er ook in kunt verliezen. Dat je van je eigen gevoel, je eigen wijsheid wordt verwijderd. Daarnaast wordt het keelchakra ook gezien als bemiddelaar tussen het denken en het voelen. Ook hier is het evenwicht weer belangrijk.


Een trage werking (Hypothyreöidie)

Bij een hypothyreöidie is de homeostase al langere tijd verstoord. Werkt je schildklier minder snel en heeft dit invloed op je gezondheid en op hoe je je voelt. Kenmerken hiervan kunnen zijn koude voeten, droge huid, haaruitval, gewichtstoename, constipatie, concentratieverlies en mentale moeheid.


Bij een traag werkende schildklier, voel je je ook traag. Je hebt geen energie. Je kunt jezelf niet uiten. Je kropt je emoties op. Bij sommige mensen is dit ook zichtbaar. Je ziet dan een verdikking in de hals op de plek van de schildklier. We noemen dit ook wel een struma. Vaak heeft dit ook te maken met een jodiumtekort.


Maar het emotionele deel is ook belangrijk om mee te nemen voor herstel.

Of je slikt je gevoelens weg. Je hebt het gevoel alsof je een brok in je keel hebt. Je stem is hees. Je hoopt zo je onverwerkte emoties op, dit kost energie. Je energie kan niet stromen er is een schildklierblokkade.

Je kunt aan herstel werken, je lichaam heeft een zelf genezend vermogen. Werk niet alleen aan de lichamelijke kant, maar ook aan de emotionele kant. Voel hoe het met je gaat. Waarom vind je het lastig om jezelf te uiten? Door je (schildklier)blokkade op te zoeken groei je, leer je en zal je chakra weer stromen.


Een aantal zaken die je zelf kunt aanpassen/veranderen om je schildklier te ondersteunen zijn:

- Groente, fruit en onbewerkt eten

- Rust en regelmaat in je leven brengen

- Dagelijkse beweging

- Voldoende toevoer van omega 3, vitamine A en D

- Jodium status checken

- Wees alert op teveel goitrogene stoffen in je voeding, lees hier meer over

- Voldoende B12

- Dagelijks zink-, ijzer en magnesium rijke voedingsmiddelen

- L-tyrosine-rijke voedingsmiddelen

- Voldoende Vitamine C

- Voldoende selenium*

- Enzymen, lees (hier onderin de pagina) meer over de link tussen enzymen en de schildklier


Dit blog is geschreven door Sandra Mous. Wil je meer weten wat je kunt doen om je gezondheid te optimaliseren of een bloedonderzoek voor meer helderheid? Ga dan naar haar website.


"Mijn naam is Sandra Mous. Ik woon in het mooie Friese Gaasterland samen met mijn partner en vier kinderen. Van jongs af aan heb ik last van hoofdpijn / migraine. Niemand mij kon helpen. Mijn hoofdpijn bleek ‘onverklaarbaar’. Hierdoor ben ik zelf op zoek gegaan naar de oorzaak.

Onderweg op mijn zoektocht, volgde ik mijn opleidingen bij opleidingsinstituut Evenwijs, de School voor Homeopathie en Ortho Health Foundation. Inmiddels ben ik Orthomoleculair Natuurgeneeskundig therapeut en heb ik sinds 2014 een eigen praktijk in Balk. Samen met Freddy Haantjes, zijn we de oprichters van Fit en Vitaal Friesland."


198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page