top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Wat organen ons vertellen deel 2: De Nieren

In een vorige blog vertelde ik meer over de wijsheid van de blaas. Vandaag ga ik dieper in op de werking van de nieren. Want ook al zitten ze ver weggestopt en worden ze vaak vergeten, de nieren zijn ontzettend belangrijk voor lichaam en geest.Nieren = Leven

De nieren helpen het lichaam reinigen en zonder een goede werking kan je lichaam langzaam vergiftigd worden. Ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de nier energie (Jing) gezien als de basis van je levensenergie. Een bekende uitdrukking in China - voor iemand met nierklachten –is dan ook: “die heeft zeker problemen in de portemonnee”. Je levensenergie raakt namelijk langzaam maar zeker ‘op’.


Nier energie zorgt o.a. voor:

  • Groei en vernieuwing van lichaamscellen;

  • Bouwstoffen voor het vermogen tot voortplanting;

  • Elke druppel bloed die door je lichaam stroomt wordt 200 (!) keer per dag gefilterd door één van deze boonvormige organen;

  • Vochtbalans reguleren;

  • Productie verschillende hormonen zoals renine (regulatie bloeddruk) en erytropoëtine (stimuleert aanmaak rode bloedlichaampjes).


Ineens was ik ziek

Klachten die zomaar lijken te ontstaan zijn vaak al langer gaande maar nog niet zichtbaar of voelbaar. Nierstenen of een nierbekkenontsteking worden gelinkt aan het stelselmatig verkeerd omgaan met je levensenergie. Vanuit eigen ervaring kan ik hier ook over spreken aangezien ik lange tijd mijn eigen grenzen heb genegeerd en thuis kwam te zitten met het gevoel van een burn-out. Het was niet te vergelijken met een moeheid, het was eerder een leeg gevoel waarbij ik snel geprikkeld raakte en mij steeds meer ging afzonderen van mensen en activiteiten. Pure zelfbescherming.


Conceptie

Bij de blaas gaf ik al aan wat het belang is om tijdens de zwangerschap (en natuurlijk daarvoor) goed voor je lichaam en geest te zorgen. Voldoende rust, gezonde voeding, de juiste beweging, jezelf omringen met fijne mensen en ga zo maar door. Alles wat jou voedt als mens – en daarmee je hele ziel. Via het genetisch materiaal van je ouders krijg je een bepaalde hoeveelheid energie mee. Dit ‘potje met energie’ kun je niet meer aanvullen, wat je krijgt daar mag je het mee doen. Het is het fundament voor je vitaliteit. Het is dus zaak om goed voor deze energie te zorgen en voorkomen dat het op raakt.


Voeding voor de nieren

Asperges, brandnetel, veenbessen, rode paprika, peterselie. Zoek je een lekker recept met brandnetel? De brandnetelsoep van Holistik is simpel en snel te bereiden: https://holistik.nl/brandnetelsoep/In een volgende blog vertel ik je meer over de kracht en wijsheid van onze longen. Ook de milt en schildklier komen nog aan de beurt ♡ Heb jij een verzoekje voor een blog onderwerp? Stuur mij gerust een berichtje. Of vind je het leuk om te schrijven en wil je gastblogger worden? Laat het mij weten, je bent welkom!

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page