top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Wat is jouw relatie met geld?

In het proces van verhuizen naar een woning wat helemaal van mij is… kom ik weer een oud thema tegen. Een thema waarvan ik dacht hem al ‘opgelost’ te hebben maar niets is minder waar. Geld, een thema waar we allemaal een eigen band en verhaal mee hebben.


Want hoe je met geld omgaat, hoe je tegen geld aankijkt, zegt heel veel. Geld, er hangt zoveel waarde aan vast terwijl het in zekere zin een papiertje is met een plaatje en een getal.


Wat betekent het voor jou om geld te hebben of het niet te hebben? Ben je daar rustig onder of raak je in paniek als het geld ‘op’ is?Familielijn

Van mijn opa (moeders kant) moest het geld rollen.

Mijn oma (vaders kant) was een ondernemer van nature. Zij zag de waarde in van spullen die normaliter in de prullenbak zouden belanden. Er viel altijd wat extra’s te verdienen. Dus schilderijen en tekeningen, spullen van straat, werden opgehangen en neergezet in de winkel van mijn opa. Maar er zullen van beiden kanten ook zeker nog meer tekorten gespeeld hebben. Want in de oorlog had je vaak weinig. Ik weet nog wel dat mijn oma mij vertelde dat ze tijdens de tweede wereldoorlog bloembollen moest bakken omdat er simpelweg niks anders te eten was.


Alleen met geld ben ik vrij

Als ik kijk naar hoe ik ben opgevoed en opgegroeid, hebben wij nooit tekorten meegemaakt. Althans ik heb ze als kind niet ervaren. Er was altijd eten (ook veel blikken en pakken op voorraad), spullen, ruimte om te reizen en leuke dingen te doen. En toch ervaar ik – nu gelukkig minder dan vroeger – van tijd tot tijd een angst om geen geld te hebben. Daar speelt ook mee dat mijn overtuiging is: om vrij te kunnen zijn heb je geld nodig. Wat interessant is, want wat maakt het dat ik geld zo’n grote rol in mijn leven laat spelen?


Hard werken de sleutel tot succes?

Wellicht komt het van de overtuiging die mijn vader mij meegaf. Namelijk: om goed te kunnen leven heb je voldoende geld nodig. Hard werken is de sleutel tot succes. Nou dat heb ik geweten. Want jarenlang heb ik mijzelf tot een uiterste gedreven om maar niet te falen. Schouders eronder en doorgaan. Opdrachten aannemen waar ik niet heel blij van werd, doorgaan terwijl ik mij ziekjes voelde en fysieke klachten glashard negeren. Ik zat in 2019 tegen een burn out aan te hikken.


Generatie op generatie

Het suffe van alles is dat ik nooit geldproblemen heb ervaren. Natuurlijk heb ik ook tijden gekend waar ik niet veel geld had. Maar ik heb altijd mijn rekeningen kunnen betalen. Dus vanwaar die diepgewortelde angst? Sommige trauma’s en angsten worden generatie op generatie doorgegeven en daar kun je dan in dit leven last van ervaren. Op Netflix is daar een mooie serie over terug te vinden, 'Another Self': bekijk hier de trailer.


Hoe ga ik om met overtuigingen die mij uit balans trekken?

· Ik word mij bewust van de disbalans en oorzaak erachter;

· Vervolgens observeer ik mijn gedrag en gedachten;

· Ik probeer dit alles zonder oordeel te observeren en acceptatie te vinden;

· Ik kijk naar wat er nodig en mogelijk is om mij meer rust te geven.Wat ik mij realiseer is dat echte vrijheid van binnen zit. Dat neemt niet weg dat je rekeningen te betalen hebt aan het einde van de maand...maar we geven vaak onbewust (veel) geld uit aan zaken die ons niet voeden. En daar hebben we zelf de regie over. Een boswandeling kan net zo voedend zijn als een duur etentje buiten de deur.


Wat zijn jouw overtuigingen rondom geld? En waar zit rijkdom voor jou in?


Liefs, Jess


62 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


lacsap1977
Sep 08, 2022

Mooie, eerlijke blog! Ik heb de trailer bekeken, maar het is wel een beetje een vrouwenserie volgens mij. Maar ik snap de boodschap wel.

Like
Jessica Young
Jessica Young
Sep 08, 2022
Replying to

Oh ik ervaar de serie niet zo. De boodschappen zijn heel mooi :) En dankjewel!

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page