top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Van Wantrouwen Naar Vertrouwen

Wat geloof je over jezelf en anderen?

Als je gelooft dat anderen niet te vertrouwen zijn is dit ook de werkelijkheid die je terug krijgt. En als je gelooft dat de wereld een onveilige plek is, zie je alleen onveilige situaties. Kijk maar eens naar de volgende overtuigingen, misschien zijn sommige wel herkenbaar. Hoe zou jouw werkelijkheid eruit zien als je onderstaand belemmerende overtuigingen zou geloven? - Patrick Schriel


  • “Ik voel mij niet veilig.”

  • “De wereld is niet veilig.”

  • “Ik vertrouw anderen niet.”

  • “Ik ben machteloos.”

  • “Ik ben het niet waard.”

  • “Er is iets mis met mij.”

  • “Er is iets mis met …….”


In de eerste 6 jaar van ons leven ontstaan veel van onze kernovertuigingen. Veelal door onze ouders/opvoeders en de omgeving om ons heen. Zelf ben ik als baby naar Amerika verhuist. Op een gegeven moment is mijn vader weggegaan om werk te zoeken in het buitenland. Dit kan ik als 'onveilig' ervaren hebben. Als kind kan het zijn dat ik dit ben gaan omzetten in een onbewuste overtuiging dat de wereld een onveilige plek is en ik altijd op mijn hoede moet zijn.


Op vierjarige leeftijd ben ik weer terug naar Nederland verhuist. Ik sprak de taal niet en ik werd - voor mijn gevoel - weggehaald uit een omgeving waar ik vriendjes had, mijn opa en broers kon bezoeken en waar ik de taal wél goed kende. Op school liep het dan ook niet helemaal lekker. Ook plaste ik een lange tijd in mijn broek door stress. Gevolg; ik moest een jaar blijven zitten. Iets later werd ik gepest en kon mijn draai nooit helemaal vinden in de groep. Ik was 'anders', was mijn overtuiging.


Op latere leeftijd heb ik verschillende situaties gekend waarin ik heel sterk voelde dat er 'iets' aan de hand was. Bijvoorbeeld tussen mijn ouders, binnen een vriendschap of relatie met een vriendje. Op die momenten is toen verteld dat mijn gevoel niet klopte en dit heeft als gevolg dat ik het erg lastig vind om te weten wanneer mijn gevoel 'klopt'.


Zoals je kunt lezen heb ik mij regelmatig onveilig gevoeld en ik denk dat daar de basis gelegd is voor het 'onveilig voelen' en dus constant een wantrouwen ervaren. Omdat ik mij niet langer onveilig wil voelen heb ik besloten om vanaf juli aan de slag te gaan met een coach. Een coach die mij gaat helpen om overtuigingen om te buigen en weer in mijzelf te leren vertrouwen. Want daar begint het... in jezelf vertrouwen.


Lieve ik, waar komt toch al dat wantrouwen vandaan?

Kun je dit lastig laten gaan?


Ik wil weer leren vertrouwen, in mijzelf en de ander, vertrouwen op het leven dat is wat ik wil

ik voel mij één, ik voel mij heel


Het leven is te kort om mij alleen maar druk te maken,

dus het is tijd om de boel los te laten


Ik laat de controle los en laat de rust in,

langzaam voel ik weer zin…


Vertrouwen is als een warm bad,

met liefde vul ik dat lege vat


Vertrouwen op mijzelf is wat vanaf NU telt,

ik ben mijn eigen held.31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page