top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Seizoenen Vrouwelijke Menstruatie Cyclus

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021

Een vrouwelijke (menstruatie) cyclus heeft haar eigen seizoenen. Wanneer je dit bewust gaat ervaren, kun je rekening gaan houden met je persoonlijke behoeftes per seizoen.Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met de podcast van Juliet Allen. Deze dame heeft zich verdiept in alles rondom seksualiteit, relaties en gaat met haar podcast in gesprek met verschillende gezondheidsspecialisten.


Juliet nam mij met haar podcasts op reis door mijn eigen lichaam en relatie(s). Omdat ik twee jaar geleden veel last kreeg van hormonale schommelingen en de stemmingswisselingen die daarbij horen, ging ik op zoek naar antwoorden.


Wat mij opviel toen ik dit begon te onderzoeken is dat ik per week een ander mens kan zijn. Zo kan ik een hele week in mijn eigen bubbel leven zonder contact te willen maken met de buitenwereld. Maar er is ook een wilde, spontane kant van mij die graag flirt. Nu ik mijn persoonlijke cyclus in kaart heb gebracht kan ik veel meer rekening houden met mijn fysieke, emotionele en mentale behoeften.

Je cyclus begint op de eerste dag van de winter (wanneer je menstruatie begint). In deze periode ben je vaak wat meer teruggetrokken, sneller overprikkeld en meer gericht op jezelf dan op de buitenwereld. In deze periode kun je ervoor kiezen om weinig tot geen social media te bezoeken en geen afspraken (los van verplichte werk regelingen) te maken. Luister naar je lichaam en probeer je leven zo in te richten dat je alle rust kunt geven die ze nodig heeft.


In de lente begint de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam te stijgen en sta je meer open. Echter, het is raadzaam om in de lente nog steeds rust te pakken en niet teveel in te plannen, zodat je je goed kunt voorbereiden op de zomer periode. In de lente ben je socialer, zelfverzekerder en worden vaak nieuwe ideeën geboren.


Wanneer de zomer begint, stijgt de oestrogeen level nóg meer en daarmee ook je positieve energie, gevoel van levenslust en zin in intimiteit of sex. Rond de oestrogeenpiek neemt testosteron toe en daarna weer snel af. Dit is het moment van de ovulatie. Zoals je begrijpt is het handig om in deze energie te zitten rondom je ovulatie, zodat de kans op voortplanting vergroot wordt.


In de herfst neemt de progesteron level toe en voel je je vaak minder energiek. Oestrogeen neemt af en van dat libido van vorige week is weinig meer over. Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt het progesteron vervolgens weer en word je, aan het begin van je nieuwe cyclus, ongesteld. Dit is vaak de tijd waarin je gaat reflecteren over het leven en jezelf, trekt meer naar binnen toe en bereid je voor op de winter, de eerste dag van je menstruatie.Je bent als persoon uniek


Het kan zijn dat het zich bij jou anders uit en dat je jouw seizoenen op een andere manier ervaart. Een dagboek bijhouden geeft inzicht in jouw vrouwelijke cyclus. Je wordt je nóg bewuster van je eigen lichaam en waar haar verlangens en behoeftes liggen.


Wil je nog meer leren over de vrouwelijke cyclus?

Inspirerend leven heeft een mooie blog geschreven over de maanstanden & vrouwelijke cyclus.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page