top of page
Zoeken
  • Anna Staal

Nut en noodzaak van essentiële oliën

Bijgewerkt op: 16 jul. 2021Een essentiële olie is meer dan een lekker geurtje op een brander of in een diffuser. De essentiële oliën dragen bepaalde werkzame stoffen bij zich, die iets voor mens of dier kunnen doen en juist dat maakt essentiële oliën interessant om eens te bespreken.

Planten die oliën leveren

Essentiële oliën worden gewonnen uit planten. De meest uiteenlopende planten die jij en ik ook zomaar in de tuin kunnen hebben staan. Je kunt deze oliën meestal niet met het blote oog zien en de olie kan in de bladeren, wortels, schors etc. zitten. Het typeert de geur van de plant. Het winnen van de olie is een specifiek proces en hoe uitgebreider c.q. bewerkelijker dit proces, hoe duurder de essentiële olie.

Veilig gebruiken

Zowel voor de omgeving als directe toepassing werkt essentiële olie. Het kan in pure vorm toegepast worden, maar in de meeste gevallen is het beter het te mengen met een zogenaamde draagolie. Een draagolie is een vrijwel geurloze plantaardige olie die niet vluchtig is. Door deze te mengen met essentiële olie, en soms kunnen dat er ook verschillende zijn, breng je het beter aan op de huid (bijvoorbeeld armen, benen, voorhoofd, hals of onderkant voeten). De verhouding is ongeveer één druppel essentiële olie op twee of maximaal drie druppels draagolie. De werking is overigens niet minder effectief. Een veelgebruikte draagolie is kokosolie.

Werking enkele essentiële oliën

We weten steeds meer of misschien is het een kwestie van opfrissen van onze kennis. In het verleden werd immers de werking van essentiële olie ook onderkent en soms was dit zelfs het enige middel voorhanden. Enkele van de meeste bekende én krachtige essentiële oliën.Lavendel – De werking van lavendel is wellicht een van de meest sterke. Het kan voor verschillende zaken gebruikt worden. Allereerst de kalmerende werking. Niet zelden wordt het dan ook toegepast bij mensen die niet goed slapen. Bijkomend voordeel is dat muggen niet van de geur van lavendel houden. Maar lavendel is ook pijnstillend en bacteriedodend.

Pepermunt – Als je pepermunt op je slapen doet, kan dit helpen hoofdpijn te verdrijven. Pepermunt op je tong, een druppel is genoeg, helpt tegen een slechte adem en in een diffuser of brander kan het je helpen je concentratie te verhogen. Verder kan het bij warm weer verkoelend werken. Roos – Echte rozenolie is nogal prijzig. De olie die uit de rozenblaadjes gedestilleerd moet worden, betreft een lang proces (veel rozenblaadjes nodig voor weinig olie). De olie heeft in een diffuser of brander een harmoniserende en rustgevende werking. Verder is rozenolie voedend voor de huid en ruikt het voor veel mensen heerlijk. Tea Tree – De Tea tree geur wordt door nogal wat mensen als ‘scherp’ ervaren, maar kan ook verfrissend zijn. Tea Tree heeft een sterke antibacteriële werking, is schimmeldodend en beschermend. Kan met een draagolie gewoon op de huid toegepast worden. Patchoeli – Deze geur is een beetje kruidig, maar niet overheersend. In een diffuser of brander kan deze geur je stemming verbeteren en helpen om angsten te verminderen. Op de huid kan het helpen bij herstel van de huid, denk hierbij aan acne, eczeem of bepaalde schimmels. Door veel mensen wordt deze geur als aangenaam ervaren. Als je met essentiële oliën gaat werken, vergewis je er dan van dat je geen synthetische versie koopt. Vaak herken je ze al door de geur die iets synthetisch heeft, maar niet altijd. Een goede essentiële olie is niet goedkoop.


Bij Young Moments wordt er gebruik gemaakt van 'De Groene Linde' olie.
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page