top of page
Zoeken
  • Anna Staal

Leven met de seizoenen

Het is nog niet eens zo lang geleden dat ‘leven met de seizoenen’ min of meer vanzelfsprekend was. Men wist niet beter. Omdat alles met de stijgende welvaart op de schop is gegaan, verwaterde ook een deel van het leven met de seizoenen.


Eten wat voorhanden of toch niet?


Een voor velen herkenbaar voorbeeld is voeding. Uit het buitenland of uit de kas haal je het hele jaar door je lievelingsgroente en fruit. Je hoeft niet te wachten tot het moment dat het juiste seizoen is aangebroken. Of het nieuwe inzichten zijn, het oude dat anders kan, het Aquarius tijdperk, hoe dan ook … steeds meer mensen realiseren zich dat leven met de seizoenen nog niet zo slecht is. Groenten en fruit uit het seizoen rijpen in of boven de grond die op dat moment daar geschikt voor is. Er moet een nachtvorst overheen, het moet de juiste zonuren krijgen etc. Het fruit en de groenten die op het juiste moment gereed zijn, bieden je ook dat wat je nodig hebt. Zo werkt de natuur.


Op uur en tijd


Natuurlijk gaat ‘leven met de seizoenen’ over veel meer dan alleen voeding. Te denken valt aan het aanpassen aan het ritme van de natuur. Iets dat voor veel mensen toch wel lastig is in deze drukke en vooral presterende maatschappij. Toch kan je, als je je enigszins aan kunt passen naar dit ritme, uiteindelijk veel meer aan. Daar is het lichaam ook op ingesteld. Door kunstlicht en wekkers, denderen we in feite dwars door ons natuurlijke ritme.
Laten we eens kijken naar de seizoenen


Seizoenen hebben allemaal iets specifieks in zich. Zo is de lente de periode dat je je van binnen (het zogenaamde cocoonen in de winter) naar buiten gaat richten. Je gaat observeren, analyseren en plannen maken én zowel letterlijk als figuurlijk naar buiten treden. De zomer is bij uitstek de periode dat je je op je mooist laat zien en daarmee bedoel ik meer dan alleen een mooi jurkje. Het warme(re) seizoen draagt je tijdens je verdere ontwikkeling als mens en daar koppel je vervolgens weer aan vast dat je kan binnenhalen wat je ontwikkeling in gang gezet heeft, ofwel je gaat oogsten.


Als de herfst in gang gezet wordt, kan je terugkijken op dat rijke zomerseizoen. Wat heeft het je gebracht en wat geeft die prettige glimlach om je mond? Maar ook een seizoen om verder te gaan en niet te blijven hangen in wat prettig voelt. Je ontwikkeling als mens gaat immers gewoon door. In de winter keer je je meer naar binnen. Je ontwikkeling gaat door (zaken die je in ieder geval thuis kunt doen, fysiek of online) en dat helpt je weer om die ideeënfontein vol te krijgen. Immers, die fontein is reuze handig als de lente in beeld komt.


En dan ….


Eerlijk is eerlijk, als je leven met de seizoenen als moeilijk ervaart, is dat niet iets dat je zomaar ‘aan’ kunt zetten. Maar je kunt wel kleine stapjes zetten door je vaste patronen, misschien wel vastgeroeste patronen, een klein beetje los te laten. Bij voeding kan je kijken naar wat het seizoen brengt, in plaats van wat vind ik lekker (want dan kom je weer uit bij je oude gangbare patroon). Alleen groenten en fruit uit het seizoen tot je nemen is misschien wennen, maar als je je gedachtegang niet aanpast, dan ga je het ook niet uitproberen.


Als je een drukke baan hebt en alles in het weekend probeert te proppen, moet je dat eens proberen enkele weekenden los te laten. Ervaar wat je gaat missen én hoe je lijf reageert op het even niets of iets anders doen dan je gewend bent. Haal de hectiek uit je weekend, is een mooi begin en laat vooral excuses los waarom iets niet kan. Zolang dit in je hoofd zit, maak je de stap niet.

Uiteindelijk gaat het erom dat je meebeweegt met de seizoenen en dat is de natuurlijke flow van ‘leven met de seizoenen’. Succes!


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page