top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Je hebt altijd een keuze

Heb je altijd de keus? Terwijl ik dit typ denk ik aan situaties waarbij mensen gevangen hebben gezeten (of nog zitten), in armoede leven of bijvoorbeeld getroffen zijn door een ongeneeslijke ziekte of handicap. Maar daarna volgt ook meteen weer de herinnering aan boeken die ik heb gelezen of films die ik gezien heb waarbij duidelijk word dat je niet altijd de keus hebt wat je overkomt of waar je geboren wordt, maar wél hoe je met een situatie omgaat.


Vandaag deel ik wijsheden van verschillende mensen die mij inzichten hebben gegeven en laten zien dat je altijd een keuze hebt.Edith Eva Eger – boek ‘De Keuze’


‘Edith Eva Eger is een Amerikaans psycholoog. Zij is een overlevende van de Holocaust en een specialist in de behandeling van posttraumatische stressstoornis.’


Edith laat mij zien dat je zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden – die van een concentratiekamp – je mind kunt sturen en kiezen waar je je op focust. En nee, dat is niet makkelijk maar wel noodzakelijk wil je kans maken om dit te overleven. Ze vertelt haar verhaal en deels die van haar zus en hoe zij de kampen verschillend ervaren hebben, grotendeels door een verschillende mindset.


Ze vertelt dat iedereen dient als spiegel, vooral wanneer zij later als psycholoog aan het werk gaat. Waar zij ondersteuning biedt aan cliënten en hen helpt helen maar ook schrijft dat zij haar helpen helen.


Haar boek vind je hier.

Edith Eva Eger - Groene.nl

Annemarie Postma – boek ‘Ik hou van mij’


‘Een zeer persoonlijk, eerlijk verslag van de auteur die als elfjarig meisje plotseling in een rolstoel belandde en zich na jaren van interne revalidatie een weg terugvocht naar het normale leven.’


Annemarie deelt haar innerlijke reis met dit boek. Van de een op andere dag kon zij niet meer lopen en veranderde haar leven compleet. Annemarie laat mij zien dat een keus niet altijd snel gemaakt is en dat daar soms wat tijd overheen gaat. Een tijd van onbegrip en veel emoties. Maar daarna heb je de keus om te accepteren, vergeven, los te laten en om vertrouwen terug te vinden. Ook hier wordt duidelijk dat je de keus hebt waar je je op wilt focussen en kunt kiezen om op een andere manier door te gaan met leven. Door je bijvoorbeeld te focussen op hetgeen wat nog wel werkt in je lichaam en voor een leefstijl te kiezen wat daarbij past.


Haar boek vind je hier.


Annemarie Postma - www.friesland-post.nl

Mohamedou Ould Slahi – film ‘The Mauritanian’


‘Het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi, die door de Amerikaanse regering werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantamo Bay.’


De film heeft mij zo enorm verrast, vooral op het eind. Als je ziet hoeveel kwelling deze man heeft moeten doormaken in de gevangenis sta je versteld van zijn capaciteit om te kunnen vergeven aan het eind. Vergeving te voelen voor de bewakers die hem martelden, jarenlang. Vergeving is niet gemakkelijk en het vraagt om compassie en begrip te voelen. En het begint eerst bij jezelf. Hij had de keus om in woede en wrok te blijven zitten maar koos een ander pad. Een pad van verlichting.


Mohamedou Ould Slahi - www.en.qantara.de


Gelukkig hebben we elke dag weer de kans om een andere keus te maken. Zo ben ik jaren geleden gestopt met roken, heb ik afscheid genomen van bepaalde vriendschappen en heb ik de keus gemaakt om meer in dankbaarheid en rust te leven.


Liefs, Jess
62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page