We vinden het vaak zo’n vaag begrip “intuïtie”. Toch zei, niet de minste, Einstein al: “Het enige echte waardevolle ding is intuïtie”. Dat wetende, is het nog steeds voor veel mensen moeilijk te bevatten en toe te passen. In dit blog probeer ik zo praktisch als mogelijk om te gaan met intuïtie. Ook deel ik een interessant boek én Netflix tip.
Als ik het op mezelf betrek is het ook een struggle of life. Je zit in de waan van de dag, zoals zovelen, en doet je ding. In mijn geval veel projectmatig en dan werk je ergens naar toe. Dat doel is min of meer heilig, daar heb ik me aan gecommitteerd. Maar ja, dan val je daarna weer in zo’n gat en begint het opnieuw. In gesprek met mensen die ook in vergelijkbare posities zitten of hebben gezeten, realiseerde ik me dat ik als startpunt ook moet genieten van de weg naar dat eindpunt toe en dat is wat de dag je brengt.
Aan de slag
Hoe doe je dat in praktische zin? Nou, bijvoorbeeld door blij te zijn met datgene wat je die dag gedaan hebt en de mogelijkheden die op je pad zijn gekomen. Niet in een minuutje onderweg naar huis en half denkend aan welke maaltijd je zo meteen op tafel moet zetten. Nee, even een moment van bezinning en oprecht ervaren dat het oké is wat je gedaan hebt. Laat die interne glimlach maar verschijnen, denk vanuit het positieve.
Bedenk ook dat hetgeen er mogelijk die dag niet naar wens is gegaan, een leerschool is en ervaar ook dat als een kans.
Dat kan onderweg in de auto, fiets of openbaar vervoer, maar ook tijdens het uitlaten van de honden of gewoon omdat je na wat zit werk even de benen wil strekken. Voor mij geeft de natuur me die geestelijke ruimte. Ik ken ook mensen die zich dusdanig af kunnen sluiten, dat als ze rustig in de trein kunnen zitten, een dergelijk moment kunnen beleven. Het spreekt voor zich dat je zo’n exercitie meerdere keren moet doen, wil het echt beklijven en als een vanzelfsprekendheid plaatsvindt als afronding van je werkdag. Ik doe het nu een tijdje en nog steeds betrap ik me er af en toe op dat ik ook wel eens te snel ga en opga in de drukte van de dag.
Voelen en benoemen
Als je dit proces op een gegeven moment in de vingers hebt - en geef vooral niet te snel op - dan kom je bij het volgende proces. Je lijf ervaren en wat het met je doet als je ergens over nadenkt, een beslissing moet nemen etc.
Ze zeggen altijd “iets moet goed voelen” en dat is ook zo. Maar ja, als je het zo leest, dan zijn het slechts vier woorden. Wil je de vier woorden ook echt gaan ervaren zet dan enkele stappen, te weten:
Neem een rustig moment op een voor jouw rustig plek (afleiding kan funest zijn, zeker als beginner).
Leg je meest actieve hand op je onderbuik*
Ervaar in letterlijke zin wat je voelt als je hetgeen er speelt in gedachten neemt. Je lichaam reageert namelijk op je gedachten en brengt je dichter bij je lichaam.
Bedenk wat je op dat moment fysiek voelt en probeer het onder woorden te brengen. Het antwoord zit er in feite in verscholen.
Je zult op deze wijze gaan ervaren hoe lichaam en geest perfect samenwerken, tenminste …. als je ernaar luistert.
* Vandaar de uitdrukking “een bepaald onderbuikgevoel te hebben”.
Accepteer wat is en ben blij met jezelf
Ook zo’n vaag begrip “accepteer wat is”, maar dat is wel hoe het werkt. Namelijk, je krijgt niet altijd wat je wil, maar wel wat je nodig hebt. Als je dat niet accepteert, zal je achter de feiten aan blijven hobbelen. Doe je dat wel, dan integreer je je intuïtie in je zijn en geef je ruimte voor interactie tussen lichaam en geest.
Wat het compleet maakt én essentieel is, is dat je je prettig in je eigen vel moet voelen. Als je dat niet lukt, dan kijk je als het ware vanuit de derde persoon naar jezelf. Dat is een prima proces als je aan het beschouwen bent, maar niet als je je intuïtie aan het woord wil laten.
Als je zover bent dat je intuïtie een actieve rol laat spelen in je leven, is dat een gift aan jezelf. Ik heb het zo in ieder geval wel ervaren.
Boekentip: The Power of Thinking Without Thinking
Netflix tip: Innsaei, The Power of Intuition
Comments