“Het nieuwe werken” is een term die sinds de corona pandemie meer op de voorgrond is komen te staan omdat we moesten digitaliseren. Persoonlijk contact was tijdelijk een “NO GO” Maar vandaag de dag is het de vraag of ons dit nog wel zoveel oplevert. Wij geloven dat werk in lijn met onze natuur en persoonlijk contact zorgt voor een algehele betere gezondheid.
Vanuvatu
Met een gemiddelde van 24,7 uur per week staat Vanuatu bovenaan de lijst van de International Labour Organization als het gaat om het aantal uren per week werken. De bevolking van Vanuatu leven diep vertakt in een oude cultuur en zijn nauw verbonden met de natuur. Ze staat erom bekend dat ze het leven vieren en avontuurlijk zijn ingesteld (Vakantie Vanuatu | Pacific Island Travel). Het is natuurlijk wel de vraag of het lage aantal uren per week komt door hun verbondenheid met de natuur of door de lage werkgelegenheid. Vanuatu is namelijk 1 van de minder bezochte eilanden in de Pacific. Dit heeft vooral te maken met de onbekendheid en een slechte bereikbaarheid.
Verbonden met de natuur en het leven vieren
Met een gemiddelde van 31,6 staat Nederland bovenaan de lijst van alle landen in Europa. Ik weet vrijwel zeker dat dit gemiddelde aardig omlaag wordt gedrukt door ouders die parttime moeten/willen werken om de kinderen op te vangen en door mensen die door gezondheidsredenen niet meer kunnen werken. Ik hoor namelijk weinig mensen die weinig werken omdat zij nauw verbonden zijn met de natuur en het leven vieren. En juist dit geeft stof tot nadenken; werken wij zoveel omdat wij ons werk leuk vinden of werken we om andere redenen? Je hoeft geen professor te zijn om te zien dat werk steeds meer een “moetje” wordt want de rekeningen moeten immers ook betaald worden! Ik kom steeds vaker tot de pijnlijke conclusie dat we werken om te leven. Ik wil het niet en roep vaak wat anders maar in de kern geldt dit voor mij ook.
Ambitie verschuiving
Het moment dat ik voor de eerste keer mijn fulltime contract omwisselde voor een parttime contract was, jawel….toen ik moeder werd. Even later groeide mijn werkweek toch weer gestaag door naar een fulltime week van meer dan 32 uur per week omdat ik veel thuis kon werken. Lekker makkelijk. Je kind op kunnen vangen en goed geld verdienen. Maar voor mij resulteerde dat in een burn-out. En sindsdien vind ik mijn werk echt minder belangrijk. Langzamerhand verschoof mijn ambitie naar het carrière maken en daarin groeien naar ambitie in het voor mezelf zorgen. Toen al wilde ik toe naar een betere verdeling tussen werk en privé met genoeg geld om te kunnen leven volgens mijn standaarden. En zo schommel ik de afgelopen jaren in werk wat ik op zich leuk vind en nog goed kan ook met een salaris waar ik tevreden mee ben. Verdien ik meer? Jazeker! Maar…. we leven nu eenmaal in een maatschappij die vrijwel continu bezuinigt op zorg. Lastig te accepteren maar we hebben er geen invloed op. Dan maar proberen te schakelen in datgene waar we wel invloed op hebben.
Middelmatigheid, balans en collectiviteit zorgt voor winst
In Zweden hebben ze al langer door dat werk/privé balans zorgt voor betere resultaten. Hun werk mentaliteit is gericht op middelmatigheid, balans en collectiviteit boven individualisme, hiërarchie en overwerk. Ze zijn van mening dat ze juist niet 1 moeten zijn met het werk. Toyota ( in Zweden) heeft zijn winst met 25% zien stijgen doordat mensen 6 in plaats van 8 uur per dag werken (www.indeed.com).
“Werken waar, wanneer en hoe je dat wilt, dat is in het kort Het Nieuwe Werken (HNW). Aanwezig zijn en uren maken is niet meer wat telt; het gaat om de output die je levert. Organisaties die HNW hebben doorgevoerd, stellen medewerkers bijvoorbeeld in staat vanuit huis te werken. Of zelf hun werktijden te bepalen. Als medewerker krijg je de ruimte en de vrijheid om je werk binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht te doen. HNW betekent dus flexibeler werken met meer zelfstandigheid. Hierdoor kun je beter bepalen hoe je je werk effectiever, efficiënter en - niet onbelangrijk - plezieriger invult.” ~~~~ Carrieretijger.nl
Vooral sinds de corona pandemie is het nieuwe werken volop in de aandacht. Waar het mij aanvankelijk vooral om leek te gaan was de digitalisering. Natuurlijk levert dit een hoop voordelen op als je het mij vraagt, maar het grootste nadeel is voor mij het verlies aan persoonlijk contact. Voor mij zou persoonlijk contact juist wat meer op de voorgrond mogen staan omdat je de spiegel van anderen nodig hebt om dichter bij jezelf te komen. Hoe mooi zou het zijn als wij binnen ons bedrijf het nieuwe werken naar onze eigen idealen kunnen vormgeven en daarmee iets neerzetten wat volledig in lijn is met het leven dat wij voor ogen hebben? Voor ons begint dat bij de afweging in hoeveel uren wij willen werken voor onze eigen balans.
Hoe is dat voor jou?
Liefs Eliesa,
Comments