Hoe vaak zeggen we niet als volwassene ‘ik voel me goed’, terwijl onze gelaatsuitdrukking iets anders laat zien, waardoor het kind op een verkeerd spoor gezet wordt.
We vinden vooral de negatieve emoties en gevoelens vaak maar eng of lastig en willen het liefst dat ze zo snel mogelijk overgaan.
Faalangst of onzekerheid bijvoorbeeld kunnen we maskeren door ons terug te trekken of juist heel druk te gedragen. Voor een kind is het van belang dat het bij volwassenen gevoelens van bezorgdheid, frustratie, verdriet of vermoeidheid ziet. Daardoor begrijpt het dat gevoelens er mogen zijn, ongeacht die mooi of lelijk zijn, zijn of niet fijn. Dan kan er ook acceptatie zijn van datgene wat zich op dat moment aandient.
Werken met een smiley kan helpen om een emotie te laten zien.
Een kind kan deze zelf tekenen op papier of je kunt stickers met smiley gezichtjes erop kopen. Als je dit 's ochtends, 's middags en/of 's avonds doet dan kan dat mooi inzicht geven over hoe je kind zich voelt, zonder direct woorden te hoeven gebruiken. Doe zelf ook mee om als voorbeeld te dienen en te laten zien dat je je niet schaamt of emoties/gevoelens wegstopt.
Een andere methode die leuk is, is om emoties te vergelijken met het weer.
Hieronder enkele voorbeelden;
. Blij: zonnetje of regenboog
. Spanning: beven en koud weer, trillen kan ook
. Vol hoofd: mistig, regen
. Pijn: donder en bliksem, regen en bewolkt
. Verdriet: regen
. Boos: storm, donder en bliksem
Bron: Handboek voor overgevoelige kinderen
Comments