top of page
Zoeken
  • Jessica Young

Dementie, mijn werk als activiteitenbegeleider


Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.


Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. - Alzheimer Nederland


Werken met mensen die een vorm van dementie hebben is voor mij dankbaar werk. Toen ik in juni mijn functie als activiteitenbegeleider startte had ik nooit verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden.


Mensen vragen mij geregeld; 'Wát doe je dan als activiteitenbegeleider?'

Bij binnenkomst voel ik welke stemming er in de villa heerst. De activiteiten variëren van spellen spelen als sjoelen, muziek luisteren, stoel dans en puzzelen. Maar ook een gesprek over vroeger of de nagels verzorgen maakt de mensen erg blij. Wat ik zelf ervaar is dat ze persoonlijke aandacht willen. Een knuffel, schouderklopje of samen een kopje koffie drinken. Naast persoonlijke aandacht is rust ook een belangrijk thema in het huis. De mensen zijn vaak ergens naar 'op zoek', omdat ze de signalen van hun lichaam niet goed meer begrijpen. Door de handen of het hoofd te masseren breng ik rust in het lichaam.

Het werk wat ik doe heeft niet alleen invloed op de mensen die daar wonen, het heeft invloed op mij. De liefde die ik geef, voel ik direct terugkomen. Een mooie quote die hierbij past is: We remember their love, when they no longer can remember.15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page