De meeste mensen vinden vlinders leuk, sierlijk en mooi. Met een vlinderstruik in te nabijheid, haal je ze “binnen”. Dat is allemaal waar, maar als je je verdiept in de vlinder, dan speelt er veel meer en is de vlinder – tezamen met andere insecten – pure noodzaak voor het behoud van een stuk natuur.
Natuur is essentieel
Natuur die we zeker tijdens de coronaperiode steeds meer zijn gaan waarderen, maar helaas ook nog steeds met voeten treden. We banjeren te pas en te onpas de natuur in en daarmee allerlei in het wild levende dieren uit hun natuurlijke ritme halend (op z’n minst). En doen we het niet onbewust dan wel bewust, want door bijvoorbeeld glaslanden intensief te bemesten of met maaimachines opkomende grassen en bloemen wegmaaiend, verstoren we het natuurlijke proces. Natuur die bestoven moet worden om in stand gehouden te kunnen worden.
Het werk van vlinders
De vlinderstruik haalt dan weliswaar die mooie delicate vlinders de tuin in, maar dan ben je er nog lang niet. Vlinders zijn sierlijke diertjes die met hun opgerolde tong naar een zoet geurende bloem gelokt moeten kunnen worden. Deze tong wordt uitgerold en gaat de nectar in de bloem zoeken. De uitgerolde tong absorbeert als het ware de heerlijke nectar en de vlinder gaat naar de volgende bloem. Onbewust laat de vlinder op deze andere bloem stuifmeel achter en de voortplanting kan tot stand komen. Feitelijk een eenvoudig proces en voor de vlinder een belangrijke rol.
Om zichzelf voort te kunnen planten zijn de waardplanten belangrijk. Hier zal ze haar eitjes leggen en de rupsjes kunnen ervan eten en zo groeien. De waardplant is een verzamelnaam van bijvoorbeeld reukgras, zwenkgras, kleine klaver, grote vossenstaart of rolklaver. Ook allemaal mooie planten.
De rol van de mens
De mens kan het destructieve proces relatief eenvoudig keren en dat geldt voor iedereen. De boer kan bijvoorbeeld aan de randen van zijn velden de grassen met rust laten. Door de natuur haar gang te laten gaan, ontstaat er vanzelf een eigen kleine biotoop. Boeren die dit doen, zaaien er zelfs soms wildbloemen tussen om het proces te stimuleren. Vlinders – en andere insecten – weten deze met rust gelaten stukjes grasland snel genoeg te vinden.
In steden en dorpen kan de maaimachine wellicht wat minder te werk gaan of gedeelten ongemoeid laten. Bijvoorbeeld door de vele bermen en dijken in Nederland met rust te laten, in plaats van er mooi kort gemaaide veldjes van te maken. Maar ja, als je weet dat door de glad gemaaide veldjes de bestuiving niet of nauwelijks plaats kan vinden, moet je misschien ook een proberen te leren genieten van een veldje, dijk of berm waar alle grassen en wildbloemen op kunnen komen. Dan komen die mooie vlinders vanzelf en is het echt genieten!
Ieders circle of influence kent zijn beperkingen en je gemeente op andere gedachten brengen kost tijd. Wat je wel zelf snel kunt doen is je tuin er een beetje voor inrichten. Bij iedere stijl past wel een plant die de mooie vlinders aantrekt en als in alle straten nu enkele mensen dat begin maken, kom je een heel eind. Behalve de vlinderstruik is ook de pinksterbloem ideaal voor vlinders, maar ook de Oost-Indische kers of de prachtige damastbloem. Combineer het met de bloemen en planten die je toch al in je tuin hebt staan en je zet een belangrijke stap. Op deze wijze breng je de schoonheid van de vlinder en de noodzaak voor bestuiving bij elkaar.
Comments