top of page
Zoeken
  • Anna Staal

De geheime krachten van lavendel


We vinden lavendel vaak nogal ‘gewoontjes’ en dat is eigenlijk niet terecht. In Frankrijk zie je in het zuiden van het land uitgestrekte velden met de mooie paarse lavendel en in Nederland kom je het plantje in ieder tuincentrum tegen. Nogal gewoontjes dus, maar eigenlijk is lavendel helemaal niet zo gewoontjes.



Ongewone lavendel

Wij zijn goed in het vernieuwen van producten en dat maakt dat je in de tuincentra allerlei verschillende soorten lavendel tegenkomt. Soorten met kuifjes, soorten die meerdere keren achter elkaar bloeien etc. Maar de basis van lavendel is de geur en hoe je ook gaat veredelen, lavendel en geur horen bij elkaar.

Dat gezegd hebbende zouden we ons moeten focussen op de plant. Een plant die, behalve een heerlijk geur heeft, ook een plant is die geneeskrachtige werking heeft én kan helpen om ongedierte weg te houden. Dat laatste pas ik ook toe in mijn eigen tuin. Ik houd van rozen, maar rozen zijn gevoelig voor luis en als ik er kleine lavendelplantjes bij in de buurt zet, heb ik geen last van luis in de rozen. Ideaal!


Geneeskrachtige werking

De geneeskrachtige werking kan je toepassen door wat lavendelbloemetjes op een schaaltje te leggen of wat lavendelolie in een waxinebrander of elektrische brander te doen. Zo komt het in de omgeving en dat maakt je rustig en zo kan je meer ontspannen. Iets intenser pas je de rustgever toe door wat druppels lavendelolie op je polsen of slapen te doen en dit voorzichtig in te masseren.

Je kunt het dus toepassen als je een beetje druk in je hoofd bent, maar ook als je psychische problemen hebt en dit lichamelijk zijn uitwerking heeft. Deze psychische klachten kunnen je darmstreek beïnvloeden, je een kort gevoel op de borst geven of hoofdpijn. Door de rust in je hoofd te voelen, nemen de lichamelijke klachten ook af.


Zelf aan de slag

Lavendelolie kan je in de (natuur)winkel kopen. Kies vooral voor een natuurlijke samenstelling en geen chemisch gemaakt luchtje. Dit laatste is een stuk goedkoper, maar geeft je niet datgene wat je met lavendelolie probeert te bewerkstelligen. Bovendien ruik je je vaak de chemische lucht als ondertoon.

Zelf aan de slag met gedroogde bloemknoppen kan ook. Neem een neutrale olie (bijvoorbeeld amandelolie), een handjevol gedroogde lavendelknoppen en een vijzel. Kneus de knoppen klein tot het een redelijk gladde substantie is en voeg ze samen met de neutrale olie. Zorg dat er één tot anderhalve centimeter meer olie in het potje zit dan de toegevoegde gekneusde lavendelknoppen. Sluit het af, zet het op een zonnige plaats en na zo’n twee weken is de lavendelolie gereed voor gebruik.

Geen olie maar wel lavendel in huis. Neem een mooie grote platte schaal en bestrooi deze met de bloemknoppen van de lavendel plant. Verdeel ze over de schaal en zet de schaal op een centrale plaats. Kan je weken plezier van hebben.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page